Propolis in njegove koristi

Čebele sodijo med ene bolj prepoznavnih simbolov Slovencev, čeprav se tega zavedajo le redki. Čebelarstvo namreč izhaja prav iz naših krajev, med prve znane čebelarje pa sodi tudi Anton Janša, ki je čebelarstvo ponesel v svet. Čebelja družina pridno ustvarja različne produkte – med, vosek, matični mleček in propolis sodijo med tiste najbolj znane. Zakaj je propolis – nakup lahko opravite tudi na spletu – tako poznan?

Kaj je propolis?

Propolis je naravna mešanica, ki jo proizvajajo čebele iz spojin, ki jih naberejo na različnih delih rastlin. Gre za spojino, ki ima lastnosti voska, čebela pa ga uporabljajo za izdelavo in popravilo satja. Z njim namreč zadelajo odprtine, poravnajo notranje stene ter zaščitijo notranjost pred vdori škodljivcev kot so kače, kuščarji, ose pa tudi vremenski pogoji kot sta veter in dež.

propolis

Koristni učinki propolisa – uporaba nekoč in danes

Propolis je spojina, katere koristne učinke potrjuje in dokazuje celo znanost. Tako so že dokazani protimikrobni učinki propolisa ob pojavu znakov prehlada ter drugih obolenj zgornjih dihal, vključno z gripo. Spojina ima koristne vplive na celjenje ran, zdravljenje opeklin, odpravi aken, posledic izbruha herpesa pa tudi pri nevrodermatitisu.

Koristne učinke propolisa so sicer zaznali že Stari Grki in Rimljani, ki so propolis uporabljali za dezinfekcijo ustne votline ter celjenje ran. Kot uradno zdravilo pa se je v Angliji uporabljal že v 17. stoletju, od takrat pa pridobil na svoji priljubljenosti. Zlasti v obdobju druge svetovne vojne, ko so bili dostopi do zdravil omejeni, se je propolis v medicini uporabljal za različne namene, vključno z zdravljenjem tuberkuloze, pri težavah z dihanjem oziroma pljuči ter pri težavah s pomanjkanjem apetita. Prve znanstvene ugotovitve v povezavi s propolisom pa sicer segajo v leto 1908, ko sta bili med drugim objavljeni njegova kemijska sestava ter njegove kemijske lastnosti.

Danes je propolis na voljo v specializiranih in nespecializiranih trgovinah, pri nakupu pa bodite pozorni predvsem na njegov izvor in kakovost.