USB je najnovejši način prenašanja podatkov

USB ali univerzalno serijsko vodilo ali po angleško “Universal serial bus” po definicijah razdelimo na dejansko vodilo za računalnike in druge naprave in lahko tudi na napravo z istim imenom, na kateri lahko shranjujemo različne datoteke poljubnih velikosti, običajno pa ji rečemo USB ključ oziroma ključek. Tovrstna vtičnica se je razvila zato, da bi vsi računalniki imeli standardizirano možnost povezave z različnimi drugimi napravami. Pred izumom USB povezav so računalniki imeli različne posebne vtičnice za povezovanje različnih naprav. Na primer za tiskalnik, miško, tipkovnico in druge naprave kot so faks ali pa monitor. Danes se lahko večina naprav z računalnikom poveže z univerzalnim serijskim vodilom.

Obstaja pa tudi več vrst kablov, vtičnic in različic USB-ja. Prva različica tovrstnega kabla je bila 1.0, ki je bila izumljena leta 1998. To je bila preprosta povezava, ki ni bila zelo hitra za današnje standarde. Zmogljivi so bili od približno 1.5 Mbps do 12 Mbps na sekundo. To je za prenašanje večjih datotek zelo počasno in ni praktično za današnje delovanje računalnika.

USB

Danes imajo večina računalnikov vgrajeno vase USB 2.0, ki je bila izumljena leta 2000. To je velik napredek od 1.0. Tovrstna povezava je bila zmožna hitrosti vse do 480 Mbps na sekundo. Osem let kasneje je bil izumljen 3.0, ki je zmožen hitrosti do 5 Gbps na sekundo. Kasneje so se tudi razvili 3.1 in 3.2, ki so samo še podvojevali hitrosti, od 5 na 10 in iz 10 na 20 Gbps na sekundo. Danes ima vsaka naprava vgrajene 2.0 ali pa 3.0. Najnovejše imajo najpogosteje kombinacijo 2.0 in 3.0, saj nekateri univerzalni serijski konektorji ne potrebujejo tako velikih hitrosti, kot je tipkovnica in miška. Zato bi vgraditev 3.0 na vseh mestih bilo cenovno nesmiselno.

Tovrstna vodila uporabljamo za uporabo različnih pomnilniških naprav, kot so navadne USB naprave ali pa prenosni trdi diski, in za vrsto drugih naprav. Ključki, ki so različnih oblik in zmogljivosti, so postali zelo priljubljen način prenosa podatkov in so v nekaterih primerih popolnoma prevzeli uporabo CD-jev in DVD-jev. Danes imajo zmogljivost zapisa tudi več terabajtov podatkov. Navadni ključki, ki imajo zmogljivost zapisovanja 2-5 Gbps, so zelo poceni in se pogosto uporabljajo v podjetjih za oglaševalne namene. Nekatera podjetja na te ključke zapišejo svoje programe, ki so namenjeni oglaševanju ali pa predstavitvi podjetja. USB ključki so res enkratni način oglaševanja in shranjevanja datotek.

Nekatere ustanove uporabljajo ključke za pomoč študentom, zato lahko pogosto opazite ključke s posebnim ohišjem. Na primer različne fakultete imajo svoje lastne posebne ključke z njihovim logotipom na ohišju ključka. Ko uporabljamo ključke za oglaševanje, je tako dobra ideja, da nanje nalepimo svojo blagovno znamko.