Akumulator za avto

Vsak avtomobilski navdušenec bi moral imeti vsaj en akumulator v garaži v primeru okvare. Nimate? Ni problema saj ima silux.si  na razpolagi čez 200 akumulatorjev. Akumulator je ključni del avtomobila. Ločimo dve vrsti akumulatorjev, tisti ki potrebujejo vzdrževanje ter nego in tisti ki ne potrebujejo vzdrževanja. Življenjska doba akumulatorja ni določena, ker je poleg akumulatorja odvisna tudi od voznikovih vozniških navad in uporabe vozila. Najboljši načini za daljšo življenjsko dobo akumulatorja so čim manj kratkih voženj in čim manj časa kjer avto ni v uporabi.

akumulator

 

Zakaj se akumulatorji izpraznijo?

Znani primeri praznjenja akumulatorja so, če je motor ugasnjen porabniki (luči, radio, …) pa po nesreči ostanejo prižgani. Vendar ta problem je daleč za nami saj alarmni sistemi novejših avtomobilov preprečijo delovanje vseh električnih porabnikov. Na žalost pa še vedno pride do izpraznitve če avto predolgo stoji. To lahko enostavno preprečimo tako da pustimo motor prižgemo vsake toliko časa.

Akumulatorji narejeni iz kakovostnih materialov imajo dolgo življenjsko dobo, vendar je še vedno priporočljivo menjati akumulator vsake pet let. S tem poskrbimo za zanesljivo delo pozimi saj se ob hladnejšem vremenu hitreje izpraznijo.

Kaj narediti če se vseeno izprazni?

Tudi popolnoma prazni akumulatorji se lahko hitro napolnijo, če niso bili predolgo časa prazni in so še vedno delujejo. Za polnitev potrebujete premostitvene kable za vžig oz. krokodilčke in avto z polno baterijo. S krokodilčki boste povezali oba akumulatorja med avtoma, kjer morate slediti pravilnemu postopku. Če se akumulator prehitro izprazni ali imate težave z njim, je čas da ga zamenjate.

Kako izbrati kakovostni akumulator za vaš avto?

Avtomobilski deli, ki jih nameščate v vaš avto, morajo biti visoke kvalitete in ustrezni za vrsto avta, ki ga imate, saj morajo akumulatorji vašemu vozilu ustrezati glede na dimenzije in specifične lastnosti. Informacijo o tipu akumulatorja primernega za vaše vozilo se lahko najde v navodilih, ki so prišla z vašim avtom.