Visoka greda vam omogoča, da začnete pridelke gojiti že zgodaj spomladi

Razmišljate o tem, da bi doma sami pridelovali zelenjavo? Vas pri tem ovira dejstvo, da imate določene zdravstvene težave in bi bilo sklanjanje za vas nemogoče opravilo? To ne pomeni, da ne morete imeti svoje zelenjave! Z visokimi gredami boste lahko brez sklanjanja vrtnarili in gojili svojo najljubšo solato, krompir, papriko, paradižnik, bučke in ostale dobrote, ki se jih da pridelati doma.

Visoka greda je nekoliko dvignjena od tal in ustvarja omejeno območje za sajenje. Ponavadi je sestavljena iz okvirja, ki je lahko lesen, betonski, kovinski itd., v ta okvir pa se nato da zemljo. Visoke grede so super alternativa običajnim vrtičkom, v nekaterih pogledih so celo še boljše – izboljšujejo namreč kakovost tal, omogočajo boljši nadzor nad posejanimi rastlinami, ne zbijajo tal, omogočajo lažji dostop do pridelkov, zaradi višje temperature tal lahko v njih dlje časa gojite pridelke in podobno. Največkrat so pravokotne ali kvadratne oblike, lahko pa ste bolj kreativni in si omislite kakšno drugo obliko. V njih lahko gojite zelenjavo, zelišča, rože in celo grmičke.

visoka greda

V visoki gredi lahko začnete gojiti zelenjavo že zgodaj spomladi.

Kot že rečeno, imajo visoke grede številne prednosti. Ker so nekoliko dvignjene od površine, so bližje soncu in posledično se tla hitreje segrevajo. To vsem vrtičkarjem omogoča, da začnejo saditi že zelo zgodaj in tudi kasneje zaključijo. Ker gre za omejeno površino, se boste tudi lažje in hitreje znebili plevela, hitreje pa boste opazili tudi morebitne škodljivce in še pravočasno ukrepali. Marsikdo ima težave pri sklanjanju in dolgotrajnem čepenju, kar pa je pri visokih gredah odpravljeno. Ker so dvignjene, se ne boste rabili sklanjati in vrtnarjenje bo tako veliko bolj prijetno. Visoka greda daje videz urejenosti, saj bo vse na svojem mestu in v urejenem prostoru. To vam omogoča tudi več umetniškega ustvarjanja. To je le nekaj izmed pozitivnih lastnosti visokih gred, tekom uporabe pa jih boste gotovo spoznali še veliko več.