Kaj je to trn v peti in kako lajšati bolečine

Trn v peti je razširjen izraz za kostni izrastek ali asteofit, ki nastane na petnici v smeri proti stopalnemu loku in je lahko koničast, kljukast ali poličast izrastek in v dolžino lahko meri tudi več kot 1 cm, dobite pa več informacij na spletni strani trgovine. Trn v peti je pogosto neboleč, lahko pa povzroča tudi močno bolečino. V populaciji se pojavlja pri enem posamezniku na deset ljudi, bolečina v peti pa le pri enem od dvajsetih.

 trn v peti

Trn v peti v 10 – 63 % ne povzroča nobenih težav in posamezniki, ki ga imajo, zanj sploh ne vedo, temveč se ga odkrije naključno. Prav tako ni nujno, da je vsaka bolečina v peti povezana s trnom. Pri 45 % ljudeh, ki imajo bolečine, trn ni prisoten, ampak so bolečine v peti nastale iz drugega razloga. Trn v peti sam ne povzroča bolečine. Bolečina je odvisna od oblike, velikosti in lokacije in je posledica pritiskov na živce in vnetje okolnega tkiva. Če se odpravi vnetje okolnega tkiva, je lahko izboljšanje trajno v tudi do 97 % primerih, kljub temu, da trn ostane.

Ostra, zbadajoča bolečina, ki jo ljudje primerjajo s hojo po konici noža, ki se sčasoma spremeni v topo. Bolečina je običajno hujša zjutraj ali po daljšem počitku. Ljudje, ki imajo trn v peti, pogosto trpijo za okorelostjo pete, gležnja in golenske mišice, ki se po nekaj začetnih korakih normalizira. Če trn v peti pritiska na živec, se lahko to kaže kot mravljinci v predelih podplata.

Z leti se maščobne blazinice, ki ščitijo petno kost, obrabijo. Kost je bolj izpostavljena vertikalni obremenitvi in se brani z rastjo osteofita v smeri obremenitve. Ob uporabi Smrekovit 365 v kombinaciji s Smrekovit Obloge, se običajno bolečina pri trnu v peti v dveh tednih zmanjša za 60 do 80 %, nato pa se počasi iz dneva v dan izboljšuje in sčasoma izgine. Trn v peti povzroča vnetje mehkih tkiv v okolici petnice.