Toplotne črpalke so sodobna rešitev ogrevanja

Toplotne črpalke so odlična priložnost za različne posodobitve sistema ogrevanja, pogosto pa jih srečamo tudi pri namestitvi v novogradnje. So stalnica energijsko varčnih ter pasivnih hiš, saj energijo za ogrevanje pridobivajo iz obnovljivih virov iz okolja. Tako energijo črpajo iz vode, zemlje ali zraka – odvisno od tipa črpalke, za katero se odločimo. Poleg tega, da zmanjšujejo izpuste ogljikovega dioksida v okolje, pripomorejo tudi k nižji porabi fosilnih goriv in tako varčujejo z dragocenimi naravnimi viri.

Kljub temu, da se cene toplotnih črpalk med seboj precej razlikujejo, predvsem glede na zmogljivost ter tip črpalke, je začetna investicija največji znesek, ki ga posameznik vloži v napravo. Kasneje z njo ni nobenega dela (razen občasnega vzdrževanja), prav tako pa za obratovanje ne potrebuje nobenih dodatnih virov. Tako je nadaljnje ogrevanje zastonj, investicija pa se v prihodnjih letih popolnoma povrne.

Toplotne črpalke

Bo toplotna črpalka prinesla prihranke?

Žal na tem mestu enoten odgovor ni mogoč. Toplotne črpalke se med seboj razlikujejo, prav tako pa so si različni tudi domovi, v katerih bivamo. Ali bo namestitev toplotne črpalke prinesla prihranke v vaše gospodinjstvo, je odvisno od več dejavnikov – podnebja, prevladujočega goriva na tem področju ter hišne izolacije. Na področju Slovenije se soočamo s toplimi poletji ter precej mrzlimi zimami. Lahko bi rekli, da je namestitev toplotnih črpalk še posebej smiselna na področju Primorske, kjer so zime milejše. Toplotna črpalka nam sicer omogoča ogrevanje skozi vse leto, pa vendar bomo pozimi najverjetneje potrebovali še dodatni ogrevalni sistem.

Seveda je njihova učinkovitost odvisna tudi od tipa delovanja ter lastnosti posameznega modela. Nekatere črpalke so tako prilagojene na zelo nizke temperature, zato učinkovito proizvajajo toploto skozi vse leto. Rečemo lahko, da je tip črpalke voda/voda najbolj učinkovit za ogrevanje, vendar pa je investicija vanj najvišja. Potrebuje se tudi dovoljenje ter, seveda, zadosten vir podtalnice. Tip črpalke zemlja/voda je na lestvici učinkovitosti na drugem mestu. Tudi namestitev tega tipa ni popolnoma enostavna, saj zahteva vrtanje v tla ter namestitev posebnih elementov. Najenostavnejšo namestitev omogoča črpalka zrak/voda, ki za ogrevanje izkoriščajo zrak. Slednjega je v okolici vedno dovolj, zato so primerne za namestitev praktično kamorkoli.

Toplotne črpalke omogočajo tudi hlajenje

Aktivno ter naravno hlajenje sta le še dodatni prednosti toplotnih črpalk. Z obrnjenim delovanjem bodo toplotne črpalke v poletnih mesecih poskrbele tudi za prijetno ohlajeno klimo v vašem bivalnem ali delovnem okolju ter tako poskrbele za odlično počutje skozi vse leto. Tako imenovane reverzibilne črpalke imajo vgrajen sistem, ki jim omogoča menjavo vloge uparjalnika ter kondenzatorja.

Z vidika ekonomičnosti je ogrevanje in hlajenje z eno samo napravo najbolj logično. Namesto dodatne naprave za hlajenje, kot je npr. klimatska naprava, lahko enostavno združimo vse v enem.

Kako toplotne črpalke pravzaprav delujejo si oglejte tukaj:

Pred naložbo je potreben razmislek

Če želite, da bo vaša črpalka ekonomično opravljala svojo funkcijo, je pred nakupom potreben tehten razmislek. Tovrstne naprave se najbolje obnesejo v izoliranih gradnjah z energijsko učinkovitimi vrati ter okni. Kljub temu, da je montaža črpalke v sistemu z radiatorji mogoča, se kombinacija črpalke in talnega ogrevanja veliko bolj izplača. Nizkotemperaturni režimi namreč zahtevajo nižje temperature vode za ogrevanje. Vse to pa ne pomeni, da toplotna črpalka ne bo prinesla prihrankov v starih gradnjah. Pozorni bodite tudi na grelno število črpalke, njeno moč ter zmogljivost pri različnih zunanjih temperaturah.