Smo v času, ko nam na vrtu uspeva najrazličnejša zelenjava – bučke, paprika, kumare, solata, fižol … in paradižnik seveda. Ta nam lahko kar bujno obrodi in včasih kar ne vemo, kako porabiti paradižnik. Naj vam povemo le nekaj možnosti; lahko ga uporabite kot prilogo obrokom, date ga lahko na pico, v juhe, jeste lahko samega, naredite lahko paradižnikove omake ali mezge … možnosti je res ogromno, lahko pa se tudi dogovorite s sosedi, znanci, prijatelji ali družino in en sadi eno zelenjavo, drug drugo in si potem te pridelke delite.
Paradižnikova mezga je popularna po vsem svetu. Njena priprava je zelo enostavna, zato se je lahko loti vsak, tako izkušeni kuharji kot popolni začetniki. Vsaka jed, v katero boste dodali paradižnikovo mezgo, bo bolj bogata in okusnejša. Domača mezga bo tudi najbolj običajne obroke spremenila v kulinarično eksplozijo okusov. Paradižnikova mezga je zelo obstojna zadeva, zato je lahko naredite precej. Sploh ob koncu poletja, ko se že vsi najemo domačih paradižnikov in nam ne gre več, lahko preostale paradižnike uporabimo za mezgo, ki nam bo prav prišla skozi vse leto. Vse kar morate narediti je, da poiščete najboljši recept za pripravo mezge, potem pa lahko vse leto uživate v domačih dobrotah.
Osnovi recept za paradižnikovo mezgo vsebuje paradižnike, čebulo, česen, olivno olje, sol, sladkor, poper, svežo baziliko in svež peteršilj, , posušeni origano in rdečo papriko. Potem vse to postopoma dodajate v lonec in kuhate in vaša mezga bo pripravljena za shranjevanje. Mezgo lahko dodate kot omako testeninam. Lahko jo date na pico, namesto kečapa in tako obogatite okus pice. Tudi lazanje in pečene testenine bodo z dodatkom paradižnikove mezge dobile poseben, bogatejši okus. S paradižnikovo mezgo pa lahko pripravite tudi tipično italijansko jed, imenovano Parmigiana ali pa se lotite severnoafriške jedi, imenovane Šakšuka. Ne glede na to, kje boste uporabili paradižnikovo omako verjemite, da bo jed z njo še boljša.