Otroški zobozdravnik naj bo prijatelj otroku

Zelo pomembno je kako otrok že v mladosti sprejme zobozdravnika. Otroški zobozdravnik mora počasi pristopit do otroka, da mu otrok zaupa. Hitro lahko dobi otrok negativno zaupanja in to pomeni, da ga lep čas več ne bomo dobili v ordinacijo. Otroški zobozdravnik mora biti zelo spoštljiv, prijazen in lahko rečemo kar nekaj živcev. Čeprav ne počnejo stvari, kot nam, se večkrat zgodi, da mora tudi kakšen zobek popraviti. Zato je zaupanje še kako pomembno, da otrok vse to pusti in ne čuti bolečin.

Otroci se morajo pri zobozdravniku počutiti sproščeno in morajo biti veseli. Ko slišijo besedo zobozdravnik ne smejo čutit strahu ampak ga morajo z veseljem obiskati. Zato pa je pomemben prvi pristop otroškega zobozdravnika. Če se ga vi bojite in ga ne obiskujete ne polagajte tega strahu otroku, še preden ga on obišče. Naj je za njega to nekaj veselega, tako kot njegov zdravnik. Mislim, da danes ga prvič otroci zelo hitro obiščejo, prej, kot smo mi nekoč naše vozili ali naši starši nas. Čeprav otrok še nima vseh mlečnih zobkov razvitih tam nekje pri treh letih, ga vseeno peljite na prvi pregled. Takrat je zelo pomembno, da vaš otrok spozna zobozdravnika.

otroški zobozdravnik

Otroški zobozdravnik ne bo takoj silil otroka, da odpre ustno votlino. Z njim se bo pogovarjal, mu pokazal določene stvari, tako da dobi zaupanje v njega. Če bo videl, da ga je strah, bo otroški zobozdravnik znal pristopiti in ga spraviti v dobro voljo. Ko bo videl, da je otrok dovolj star, da ima že zaupanje bo tudi počasi začel z njegovimi zobmi se ukvarjati. Jaz se spomnim svojih otroških let, ko sem dobila strah. Saj me je zobozdravnica silila v popravilo zoba, čeprav sem se jokala. To se danes več ne dogaja, kolikor slišim. Otroški zobozdravnik je danes čist nekaj drugega, je prijatelj otroku in prav tako zaupnik.