Obiščite Mozirski Gaj

Čudovita narava in prijazni ljudje sta značilni za Zgornjo Savinjsko dolino. Na začetku doline leži majhno mesto Mozirje, ki je znano po enem izmed najlepših parkov v Evropi – Mozirskem Gaju.

Mozirski Gaj se na nahaja na desnem bregu reke Save in je velik približno sedem hektarov. Za obiskovalce je odprt od sredine aprila do konca septembra, ko rože najlepše cvetijo. Sprva cvetijo samo spomladanske rože, poleti pa tudi na tisoče drugih, ki ustvarijo čudovito okolje. Več si lahko preberete na http://www.lepote-slovenije.si/mozirski-gaj/.

Med 26. aprilom in 2. majem bo potekala že tradicionalna spomladanska razstava. Cvetlo bo več milijonov tulipanov in drugih rož med njimi tudi posebni tulipan Mozirski Gaj. Ta je bil razvit in gojen na Nizozemskem posebej za park in ga lahko vidimo cvesti le tukaj. Je zelo trajen in ima unikatne barve, ki jih ne boste videli nikjer drugje.

Mozirski Gaj je poln posebnih etnografskih objektov. Kmečka hiša, kovačija, čebelnjak, kašča, benečanska žaga, mlin, kapelica svetega Valentina, preužitkarska hiša in Krančeva hiša so vse del Gaja. Stavbe povečujejo šarm parka in hkrati kažejo kako so ljudje včasih živeli v teh krajih, pred več stoletji.

mozirski gaj

V zadnjih letih ima Mozirski Gaj večjo ponudbo. V park je bil dodan vrt začimb, zdravilnih zelišč in alpski vrt. Vsak naš korak v parku spremlja petje ptic, veverice in ostale majhne živali. Od leta 2005 lahko park gledamo tudi iz višine. V ta namen je bil zgrajen 18 metrov visok stolp.

Jeseni 2007 je bilo ob poti posajenih 27 javorov, enega za vsako članico Evropske Unije. Drevored je bil zasajen v čast slovenskega predsedstva Evropski Uniji, ki je potekala prvih šest mesecev v letu 2008. Tako kot bodo ob skrbi rastla drevesa, naj raste tudi blaginja za vse članice evropske družine.

Mozirski Gaj vam ponuja potrebno sprostitev po stresnih dneh in hitrem življenju, ki je značilen za sodoben svet. Zato ne odlašajte in ga čim prej obiščite.