Najbolj pogoste alergije

Ali ste vedeli, da poznamo različne alergije in da ne gre vseh metati v isti koš? Alergija je lahko zares neprijetna zadeva, ki vam otežuje vsakdanje funkcioniranje, pri nekaterih bolnikih pa so alergije celo tako hude, da morajo na bolniški dopust. Zares neprijetno, saj pravzaprav to zelo težko preprečijo, a vendar se lahko ponavlja vedno znova in znova.

alergije

Alergije in njihovi vzroki so seveda različni, danes pa naj omenimo nekaj najbolj pogostih povzročiteljev. Najbolj pogosto nam preglavice povzročajo hišne pršice. Slaba stran tega je, da v tem primeru ne gre za sezonsko alergijo, ampak le-ta lahko traja celo leto. V tem primeru je najbolj pomembno, da svoje domovanje ohranjate kar se le da čisto in brez prahu, čeprav je zelo mala verjetnost, da bi se lahko v popolnosti izognili hišnim pršicam. Drugi razlog za alergije, ki je morda malo manj znan, so žal naši hišni ljubljenčki. No, pravzaprav ne toliko oni, kot njihova dlaka, predvsem, če gre za mačjo ali pasjo. Težava je toliko večja, če vaši hišni ljubljenčki živijo z vami v stanovanju ali hiši, saj se je v tem primeru njihove dlake zelo težko znebiti. Velika večina pa nas zagotovo pozna sezonske alergije, ki so vezane na cvetni prah, pelod dreves, pleveli in ostale rastline, ki so znane po tem, da ljudem povzročajo tovrstne težave.
Vsekakor obstaja še vrsta drugih razlogov za alergije, vendar so v Sloveniji ti štirje zagotovo najbolj pogosti. Če menite, da ste alergični na kakšno zadevo, potem se odpravite do svojega osebnega zdravnika, ki bo presodil ali je potreben obisk pri specialistu in test, s katerim se odkriva na kaj je nekdo alergičen. Če se ugotovi kakšna alergija, potem se lahko ta tudi primerno zdravi oziroma se predpišejo metode ali zdravila za lajšanje simptomov.