Kaj pomeni, če imate mrzle noge za vaše zdravje

Mrzle noge so lahko simptom resne bolezni. Semos je tukaj za vas pripravil veliko ponudb, ki vam olajšajo življenje. Vsak od nas pozna neprijeten občutek mrzlih nog, ki se nikakor nočejo ogreti. Mrzle noge so posebej značilne za sladkorne bolnike, ki bi morali biti še posebej pozorni na njih, saj so lahko pokazatelj resne okvare.

Do sladkorne bolezni ali diabetesa pride zaradi dalj časa trajajočega visokega krvnega sladkorja, saj telo bodisi ne proizvaja dovolj inzulina bodisi se nanj ne odziva ustrezno. Poznamo sladkorno bolezen tipa 1 in 2, ter nosečniško sladkorno bolezen.

 mrzle noge

Ena najpogostejših polinevropatij je diabetična polinevropatija, ki jo povzroči sladkorna bolezen. Drugi vzroki polinevropatij oziroma poškodb perifernih živcev so: prekomerno pitje alkohola, posledica avtoimunskih stanj, bakterijske ali virusne okužbe, zastrupitve, posledica kemoterapije, bolezni ledvic in jeter, posledica pomanjkanja vitaminov A in E, fizična poškodba kot posledica ponavljajočih se gibov…

Mrzle noge so tudi posledica diabetične polinevropatije. Bolnik ima občutek mrzlih nog, čeprav ima v resnici na otip tople. To pa ni edini simptom, po katerem prepoznamo diabetično polinevropatijo. Poleg občutka mrzlih nog so mravljinci, občutljivost na dotik, boleče zbadanje, gluhost nog ali celo izguba ravnotežja, občutki stiskanja obutih nogavic oziroma rokavic, goreče in pekoče bolečine v nogah in rokah najbolj prepoznavni simptomi tega stanja.

Veliko težavo predstavlja nepoznavanje bolezni, zato ljudje niso pozorni na pojav simptomov in se čudijo nenavadnim občutkom v nogah in rokah. Stanje pa se vztrajno slabša.

Mrzle noge niso samo od zimskih razmer, ampak tudi od sladkorne bolezni. Pri zdravljenju diabetične polinevropatije je zelo pomembno najprej urediti osnovno bolezen – diabetes, z zdravo prehrano, izogibanja alkoholu, gibanjem in jemanjem vitaminov B-kompleksa, da ohranjamo raven sladkorja v krvi pod nadzorom.

Visokotonska terapija je bolnikom prijetna, saj jih večina med terapijo zaspi. Po terapiji se počutijo osveženo, kot po dolgem sprehodu. Učinek se pogosto začne že po prvi terapiji. Mrzle noge so simptom, ki ga je potrebno resno jemati.