Kuhinja s sodobno napo

Vsaka kuhinja mora biti popolno opremljena, če želimo brezskrbno koristiti vse njene funkcionalnosti. Ne smemo pozabiti na detajle, predvsem pa ne na dodatke, ki omogočijo učinkovito in uspešno delo v kuhinji. Med temi je gotovo tudi kuhinjska napa, ki le redko zares pritegne pozornost uporabnika – celo pri nakupu kuhinjske opreme ta element pogosto nekoliko zanemarimo.

Ker kuhinjska napa močno vpliva na izkušnjo pri kuhanju, pravzaprav pa kar na splošno kakovost bivanja v stanovanju, se splača izbiri tega elementa nameniti nekaj več pozornosti. Dodajmo še to, da imamo na izbiro celo vrsto različnih izvedb in modelov nap, torej moramo biti pri izbiri in nakupu sploh pozorni. Univerzalnega recepta ni, treba bo za dejanski prostor ugotoviti, katera napa se bo v njem najbolje izkazala.

kuhinjska napa

Vrste kuhinjskih nap

Sodobne nape so na voljo v različnih izvedbah. Najprej gre seveda omeniti klasične nape, ki jih dobro poznamo in tudi s pridom uporabljamo v mnogih kuhinjah. To je napa, ki se namesti na steno nad kuhališčem ali pa pod kuhinjsko omarico na tem položaju. V ozadju ima napa urejen izpust zraka, če to ni mogoče pa lahko izberemo tudi takšno, ki izkorišča kroženje zraka po prostoru za učinkovito filtriranje.

Nato imamo na izbiro še različne vrste vgradnih nap. Ena možnost je, da napo vgradimo v zgornji element, običajno v notranjost kuhinjske omarice ali drugega kosa pohištva, v nekaterih primerih pa celo v strop. Takšna napa je neopazna in v kombinaciji z drugim elementom ponuja še dodatno funkcionalnost, sicer pa deluje enako kot klasična napa. Moderna kuhinja pa izgleda najbolje, če izberemo izvlečno vgradno napo, ki je še bolj nevidna in ne moti uporabe drugih kuhinjskih elementov – diskretno se pospravi v kompaktno omarico, ki je lahko elegantno pridružena kuhinjskemu pohištvu.

Na koncu pa gre omeniti še široko paleto dekorativnih različic nap. Tudi te so uporabne in funkcionalne, so pa v celoti izpostavljene pogledu. Na voljo so v zelo raznolikih oblikah, med drugim poznamo tudi otočne nape, viseče nape in druge domislice za vsako situacijo. Funkcionalnost je spet enaka, bo pa kuhinja s to vrsto nape pridobila tudi zanimiv vizualni dodatek, ki je lahko v nekaterih okoljih zelo posrečen.