Kamin – kurišče, ki že dolgo ni več le za ogrevanje doma

Razmišljate, da bi v svoj dom postavili kamin, ki bo imel ogrevalno funkcijo in hkrati povezal prostor v celoto in domačnost. Danes so kamini priljubljena izbira kurišč za sodobno opremljena stanovanja, kot tudi tista bolj tradicionalna. Ogenj je že od nekdaj privlačil človeka, zaradi vira svetlobe, toplote, omogočal mu je kuhanje in ga nenazadnje tudi varoval pred nevarnostjo – zvermi. Danes je ogenj del vse bolj naprednih sistemov za njegovo izkoriščanje in posledično so vse bolj dodelana tudi kurišča, ki jim pravimo kamini.

kamin

Kako izbrati primerno kurišče?
Dandanes so kamini vse bolj priljubljeni, a kako izbrati primeren kamin za svoj dom? V družinskem podjetju Interdim, kjer družina Klemenc že več kot 20 let pridobiva izkušnje, nadgrajuje svoje znanje na področju vgradnje in obzidave različnih kaminov tako, da vam bodo z veseljem svetovali in pomagali pri končni odločitev za vaš prostor. A pred končno odločitvijo imejte v mislih 3 pomembne stvari, ki jih morate zagotoviti: ustrezna podlaga, dimnik in dovod zraka. Pri izbiri kamina ni v igri le dobro delovanje naprave, ampak tudi vaša varnost, zato je zelo pomembno, da se pred končno odločitvijo posvetujete s strokovnjakom.

Na mestu, kjer želite postaviti ogrevalni sistem, ne sme biti talnega gretja. Ker se običajno kamin postavlja na estrih oz. tlak, je treba prostor res dobro pripraviti, da se po nekaj časa ne začne posedati. Postavljeni morajo biti trdi temelji, da se izognete poškodbam na napravi in da le ta lahko deluje optimalno. Velik in dober premislek posvetite tudi izbiri dimnika, ki je odvisna od tipa ter velikosti izbrane ogrevalne naprave. Dimnik ustvarja vlek za odvajanje dima in če nima ustreznega preseka in prave višine, se boste srečevali s številnimi težavami, kot je uhajanje dima v prostor, kar pa je lahko življenjsko nevarno. Pravi dimnik, vam bodo pomagali izbrati strokovnjaki v podjetju Interdim, ki je v skladu z vsemi veljavnimi predpisi ter požarno varnostjo, kar pomeni, da se boste izognili morebitnim nevarnostim. Dovod zraka za izbrani kamin se navadno dovaja v kurišče od zunaj skozi rešetko na fasadi in je prav tako ključnega pomena za njegovo pravilno in nemoteno delovanje, kot temelj in dimnik Dovod mora biti dovolj velik, da zagotovi zadostno količino zunanjega zraka, da zgorevanje v kurišču poteka nemoteno.

Kakšen kamin je primeren za vaše potrebe in želje?
Kot že rečeno, se pred končno odločitvijo posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, ali izbrati vgradni ali prostostoječi kamin. Oboji imajo tako prednosti kot slabosti, a pri vgradnih je velika prednost, da lahko po lastni želji izbirate vložke in posledično po lastni viziji kreirate kaminsko oblogo. Na drugi strani pa vam izbira prostostoječega kamina omogoča izbiro velikosti, modela, barve in kateregakoli dizajna.

kamin

Če imate lastna drva potem je kamin na drva prava izbira za vas, saj praktično ne boste imeli nobenih stroškov glede goriva. A pozor, v takem kaminu lahko kurite le, ko ste doma, saj je treba drva vedno znova ročno nalagati v kurišče. Če pa bi morali drva kupovati, potem lahko izberete tudi kamin na pelete, saj ni bistvene razlike v stroških.

Kam postaviti kamin?
Poleg že vseh pomembnih informacij, morate dobro razmisliti še, kam boste postavili kamin in predvsem, kako ga boste postavili na to mesto. Naj vas spomnimo, da ni nujno, da kamin stoji ob steni, v kotu prostora. Napredek in sodobna tehnologija že omogočata, da kurilni sistem postavite, praktično kamor koli želite. Postavite ga nekam, kjer bo povezal prostor in tudi vse, ki boste koristili njegovo prijetno toploto in opazovali pomirjujoče gorenje in presketanje ognja.

Torej, če si želite kakovosten kamin, ki bo nemoteno opravljal vse svoje naloge ter vam dolga leta služil, potem izberite kamin Klemenc, verjemite, ne bo vam žal.