Dopolnilno zavarovanje krije del stroškov zdravstvenih storitev

Zdravstvene storitve so danes izjemno drage. Tega se zavedamo šele takrat, ko resno zbolimo. Na veliko srečo, pa je v Sloveniji za zdravstveno zavarovanje zaenkrat dobro poskrbljeno. Obisk pri zdravniku bo za vas brezplačen, če imate urejeno dopolnilno zavarovanje, ki dopolnjuje obvezno zavarovanje. Za obvezno poskrbi delodajalec, medtem ko je sklenitev dopolnilnega zavarovanja prepuščena vam.

V praksi to pomeni, da vam ni potrebno doplačevati razlike do polne cene zdravstvenih storitev, zdravil in medicinsko-tehničnih pripomočkov, če njihova vrednost seveda ne presega najvišje priznane vrednosti. V nasprotnem primeru boste prejeli račun za opravljeno storitev, ki pa zagotovo ne bo majhen.

dopolnilno zavarovanje

Kje lahko sklenete dopolnilno zavarovanje?

Na tem mestu je potrebno omeniti, da lahko dopolnilno zavarovanje sklenete le, če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Ne potrebujejo ga le otroci, dijaki in študentje do 26. leta starosti, ki so običajno zavarovani preko enega od staršev. Brezposelne osebe brez nadomestila zavarovanje sklenejo preko ZZS in CSD, če pa imajo kakršenkoli prihodek, si ga morajo plačevati sami.

Vsi tisti, za katere je dopolnilno zavarovanje potrebno, ga lahko v Sloveniji sklenete pri treh zavarovalnicah, in sicer Vzajemna, Generali in Triglav. Ne glede na to, za katero zavarovalnico se odločite, je postopek zelo enostaven z izpolnitvijo spletnega obrazca. Ob menjavi zavarovalnice morate biti pozorni le na 3 mesečni odpovedni rok, ki začne teči od dneva, ko ste obstoječe zavarovanje odpovedali.

Višina premije dopolnilnega zavarovanja

Odločitev, za katero zavarovalnico se boste odločili, je popolnoma prepuščena zavarovancem. Dobro je vedeti, da je storitev pri vseh zavarovalnicah enaka in vse zavarovalnice enake zdravstvene storitve krijejo v enakih zneskih. Zato je tudi višina premije za dopolnilno zavarovanje pri vseh zavarovalnicah skorajda enaka in so med njimi minimalna odstopanja.

Pri izbiri zavarovalnice torej odločajo ugodnosti, ki jih prejmete v primeru sklenitve zavarovanja. Ugodnosti so na voljo v obliki različnih paketnih popustov ob sklenitvi več zavarovanj, bonov, popustov za wellness storitve in še mnogo drugega. Od posameznega zavarovanca je odvisno, katere ugodnosti so mu bolj pomembne in na podlagi tega največkrat pade končna odločitev. Najugodnejše dopolnilno zavarovanje je zagotovo tisto, ki vam najbolj ustreza glede na vaše potrebe.