Dober pralni stroj olajša delo

V vsakem domu uporabljamo mnogo gospodinjskih aparatov. Od majhnih, kot so palični mešalnik ali sušilnik las pa vse tja do velikih kot je hladilnik ali pralni stroj. Vsak služi svojemu namenu in brez enega izmed njih bi bilo življenje malenkost oteženo. Če preskočimo eno stoletje nazaj, ko vseh teh aparatov ni bilo na voljo si mislim, da bi od vsega najbolj pogrešala prav pralni stroj.

Si predstavljate, čas, ko so ženske še hodile k reki. S seboj so nosile košaro, prašek za perilo in perilo, ki ga je bilo potrebno oprati. Tudi zato včasih ni bilo takšnega razkošja s številom oblačil. Kdo pa jih bo pral. Pralni stroj to delo danes popolnoma prevzame.

Pralni stroj

Še bolj obupno je bilo to opravilo po zimi. Zunaj mrzlo in reka je bila ledena. Ženske pa so v svoje roke vzele vedro in odšle k reki ter prale in ribale. Naj omenim, da zaščitnih rokavic niso poznali. Pri tem pa so jih zaradi hudega mraza bolele roke. To delo je postalo prijetnejše z izumom vodovodnih instalacij, ko so ženske lahko prale doma,, čeprav pralni stroj še ni bil na voljo. Voda je bila še zmeraj mrzla, a dalo se jo je pogreti v velikem kotlu nad ognjem. Že to je olajšalo delo. Nekoč mi je neka gospa iz doma starejših občanov pripovedovala, da je morala v času vojne pozimi prati vojaške uniforme in to pri svojih dvanajstih letih. Pravila mi je o svojih zamrznjenih prstih in kako si jih je na glavi grela.

To so bili težki časi. Danes pa je povsem drugače. Nihče si ne predstavlja, da bi te pozimi zeblo in bi moral v takem mrazu svoje roke namakat v vodi. Še manj pa, da bi svoj čas namenil pranju perila. Pralni stroj nam je popolnoma poenostavil življenje. Z njim prihranimo ogromno časa, dela in truda. Pralni prašek odmerimo v en predal, mehčalec v drugega zmečemo umazano perilo skupaj in pritisnemo gumb, da se stroj zažene. To je to. Nato enostavno počakamo, da pralni stroj oddela svoje in poberemo mokro a odcejeno perilo. Vse skupaj samo še obesimo ali vržemo v sušilni stroj in perilo je sijoče. Ni preprostejšega. Pri tem delu pa sama vedno pomislim na svoje prednike in na njihov trud. Res sem jim hvaležna za ves trud, saj brez njihovega dela tudi mojega ne bi bilo.