Akumulatorski vrtalniki so zvesti in pogosto nepogrešljivi pomočniki

Potrebujete akumulatorski vrtalnik, pa ne veste, kje bi ga dobili? Na priloženi povezavi boste zagotovo našli vrtalnik s kakovostnim akumulatorjem, ki je najbolj primeren za vas. Ogledate si lahko ponudbo več vrst vrtalnikov, ki se uporabljajo v nekoliko drugačen namene, zato izberite tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Akumulatorski vrtalniki sodijo med orodje, ki je v mnogih delavnicah in tudi domačih garažah praktično nepogrešljivo, saj opravljajo nekatere precej pomembne naloge. Ker gre za baterijske naprave, pa boste lahko svoje delo opravljali tudi drugod, ne le v svojih delavnicah, saj so te naprave prenosne. Ravno v tem je prednost baterijskih vrtalnikov, saj so neodvisni od električnih virov.

akumulatorski vrtalniki

Za kaj vse se uporabljajo akumulatorski vrtalniki?

Akumulatorski vrtalniki sodijo med električno orodje, katerih osnovni nalogi sta vrtanje lukenj in tudi vijačenje vijakov v različne površine. Gre za akumulatorske oziroma baterijske naprave, kar pomeni, da za njihovo delovanje ni potrebna neposredna vključenost v električno vtičnico, ki bi napajala to napravo med uporabo. Neodvisnost od razpoložljivega električnega vira pa pomeni, da so baterijski vrtalniki prenosni. Tako se lahko uporabljajo tudi na prostem in v prostorih, kjer ni električnih virov. Najpogosteje pa se te naprave uporabljajo za vrtanje lukenj ali vijačenje vijakov v materiale, kot so les, kovina in tudi plastika.

Akumulatorski vrtalniki se med seboj razlikujejo

Akumulatorski vrtalniki se med seboj razlikujejo, že po nekaterih lastnih značilnostih, a se razlikujejo tudi njihovi nastavki. Slednji se namreč prilagajajo načinu uporabe. Konkretneje gre za razliko v nastavku, kadar se vrtalnik uporablja za vrtanje in kadar se uporablja za vijačenje. Prav tako pa so različni nastavki primerni za uporabo na različnih površinah. Ob upoštevanju priporočil za uporabo različnih nastavkov, bo vaša naprava delovala bolj optimalno in bo imela tudi daljšo življenjsko dobo. Akumulatorski vrtalniki pa se med seboj razlikujejo tudi po drugih lastnostih, zato si v nadaljevanju preberite, na kaj morate biti ob nakupu lastnega vrtalnika najbolj pozorni.

Na kaj morate biti ob nakupu baterijskega vrtalnika pozorni?

Akumulatorski vrtalniki se med seboj razlikujejo po nekaj kriterijih, od katerih je odvisno, kakšna bo sama uporaba vaše naprave. Povsem konkretno se akumulatorski vrtalniki razlikujejo po moči in napetosti, vrsti baterije, velikosti vpenjalne glave ter nastavitvah hitrosti. Prav tako se vrtalniki med seboj razlikujejo še po nastavitvi sklopke, udobju in ergonomiji, pa tudi možnih dodatkih in nastavkih. Pred nakupom premislite, v kakšne namene boste najpogosteje uporabljali to napravo in se na podlagi tega odločite, kakšno napravo si želite. Ker je to včasih zahtevno, pa boste na zgoraj priloženi napravi našli tudi možnost svetovanja s strani strokovnjakov.

akumulatorski vrtalniki

Moč in napetost vrtalnikov ter vrsta baterije

Moč oziroma napetost vrtalnika se nanaša na navor, ki ga naprava premore. Višja napetost tako pomeni, da imajo akumulatorski vrtalniki večjo moč. Posledično pa ta dejavnik vpliva na sposobnost naprave, da lahko z njo opravljate tudi težje naloge vrtanja. Predvsem je večja moč pomembna takrat, ko gre za vrtanje v trše materiale, kjer je šibki vrtalniki ne bodo opravili naloge. Pred nakupom premislite, za kakšne površine bo šlo in tako izberite primerno moč naprave. Od izbire baterije pa bosta odvisna čas delovanja naprave in tudi čas polnjenja. Najpogosteje se uporabljajo litijske baterije, ki so najbolj optimalne za tovrstne naprave.

Velikost vpenjalne glave ter nastavitve hitrosti in sklopke

Velikost vpenjalne glave vrtalnika vpliva na izbiro svedrov, ki jih lahko uporabite. Vpenjalna glava je namreč tisti del vrtalnika, ki drži nastavek na mestu, zato premislite tudi o tem. Akumulatorski vrtalniki pa se med seboj razlikujejo tudi po nastavitvah hitrosti, ki omogočajo širši spekter uporabe. Najbolje je, da se odločite za vrtalnik, ki ima vsaj dve nastavitvi hitrosti. Pred nakupom pa premislite še o nastavitvi sklopke, če to naprava dopušča. Ta funkcija namreč omogoča nadzor nad navorom vrtalnika. Višji navor vrtalnika pa v uporabi pomeni možnost vrtanja v trše materiale, večji razpon materiala tako pomeni večji razpon uporabe oziroma več primernih materialov.

Udobje in ergonomija vrtalnikov ter njihovi dodatki

Akumulatorski vrtalniki morajo biti udobni, če želite, da bo vaša uporaba bolj enostavna in prijetna. Pri vseh napravah je pomembno, da vam udobno ležijo v rokah, v nasprotnem primeru je lahko delo tudi neprijetno ali celo boleče. Najbolj optimalni za uporabo so vrtalniki, ki imajo mehke ročaje in dobro ergonomsko obliko, ki izboljša samo prilagajanje naprave roki. Na ta način se bodo vaše roke kasneje utrudile, delo pa bo posledično hitreje opravljeno. Nekateri baterijski vrtalniki imajo priložene še določene dodatke, ki so lahko izjemno koristni. Med dodatke uvrščamo dodatne svedre, prenosne kovčke in vgrajene LED luči. Slednje so v veliko pomoč med samo uporabo, saj izboljšajo vidljivost, kovčki pa olajšajo prenos in shranjevanje vaših naprav.